Śledzie z tego przepisu są przepyszne, słodko - kwaśne, nie za bardzo octowe i nie ociekają olejem. Takie śledzie z powodzeniem można przygotować na różnego rodzaju spotkania ze znajomymi, rodzinne uroczystości, a nawet na zwykłą kolację. Można je również zrobić na święta czy podać w Wigilię. Śledzie z tego przepisu robiłam już wielokrotnie, można je przygotować nawet kilka dni wcześniej bo najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień. Takie śledzie ze stołu znikają w ekspresowym tempie. Wypróbujcie ten przepis
Składniki:
- 5 filetów śledziowych solonych
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 4 średnie cebule
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- pieprz czarny świeżo mielony
Z podanej porcji składników wyszło mi 2 słoiki śledzi o pojemności 370 ml. Śledzie solone przed przygotowaniem trzeba wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją co jakiś czas. To jak długo trzeba moczyć śledzie zależy od tego jak mocno są słone. Ja śledzie moczyłam około 2 godziny. W tym czasie zmieniałam wodę 2 razy. Za każdym razem przy zmienianiu wody polecam spróbować śledzia i sprawdzić, czy jego słoność nam odpowiada. Do przepisu użyłam miód gryczany, ale możecie użyć miód o dowolnym smaku. Śledziowe w genialnym sosie najlepiej smakują po 2 - 3 dniach jak smaki się przegryzą.
Śledzie moczę w zimnej wodzie zmieniając ją 2 - 3 razy. W międzyczasie cebule kroję w piórka. Na patelnię wlewam trochę oleju, dorzucam cebulę i smażę. Smażę, aż cebula zmięknie. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy i miód. Mieszam. Doprawiam sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i dodaję ocet. Ponownie mieszam. Patelnię z cebula zdejmuję z kuchenki i odstawiam do wystygnięcia.
Wymoczone śledzie osuszam i kroję na małe kawałki, takie na jeden kęs. Pokrojone śledzie przekładam do miski. Do śledzi dodaję zimną cebulę. Wszystko mieszam.
Śledzie przekładam do słoików, zakręcam i wstawiam do lodówki do przegryzienia. Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują po 2 - 3 dniach.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie filety śledziowe imprezowe przekąski przekąski śledzie śledzie na boże narodzenie śledzie na święta śledzie w genialnym sosie