Najbardziej uniwersalny przepis na puszysty piernik, można go jeść zaraz po upieczeniu

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Tego słodkiego wypieku u nas w domu nie może zabraknąć. Piernik z tego przepisu jest rewelacyjny i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Jest to najbardziej uniwersalny przepis na puszysty piernik. Piernik z tego przepisu wychodzi mięciutki i można go zajadać nawet zaraz po upieczeniu. Wychodzi bardzo aromatyczny i długo zachowuje świeżość. Jeżeli poszukujecie więcej inspiracji na piernikowe ciasta to polecam Wam zajrzeć tutaj. Szczególnie polecam Wam przepis na piernik bardzo puszysty, piernik morelowy, piernik z masą czy piernik marchewkowy


Wymiary formy: 25x11 cm
Składniki:
  • 320 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu naturalnego (u mnie gryczany)
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego (mogą być powidła)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczadzonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
dodatkowo:
  • słoik dżemu porzeczkowego (mogą być powidła, 330 ml)
  • 3 garście dowolnych orzechów (u mnie mieszanka)
  • około 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • masło i mąka do przygotowania formy


Podane składniki są na jeden piernik. Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Piernik piekłam w keksówce o wymiarach 25x11 cm. Do przygotowania piernika użyłam miodu naturalnego gryczanego, możecie użyć też inny dowolny miód. Nie polecam sięgać po sztuczny zamiennik miodu, wybierajcie mód prawdziwy. Cukier trzcinowy z powodzeniem możecie zamienić na zwykły cukier biały. Piernik piekłam w piekarniku z funkcją góra - dół do tzw. suchego patyczka. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia ciasta może się nieco różnić. Polecam kontrolować wykałaczką poziom wypieczenia piernika i w razie potrzeby ten czas wydłużyć lub skrócić. Jeżeli włożona wykałaczka w ciasto po wyciągnięciu będzie sucha - ciasto jest upieczone. Natomiast jeżeli wykałaczka będzie wilgotna, będą widoczne ślady ciasta - czas pieczenia należy wydłużyć.


Piernik przygotowany z tego przepisu można zajadać od razu po przygotowaniu lub można też zrobić go kilka dni wcześniej. Piernik przechowywany w chłonnym miejscu pod przykryciem zachowuje swoją świeżość przez co najmniej 4 dni, a nawet i dłużej. Piernik po przygotowaniu, jak i po kilku dniach jest równie smaczny.


Przygotowanie:
Do garnka daję masło, dżem porzeczkowy, miód, kakao i przyprawę do piernika. Składniki podgrzewam ro rozpuszczenia i połączenia, ale nie zagotowuję. Masę piernikową odstawiam do wystygnięcia. Do drugiego garnka wlewam mleko i wsypuję cukier. Podgrzewam do rozpuszczenia się cukru, nie zagotowuję. Słodkie mleko odstawiam do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewam mąkę z sodą. Dodaję zimne słodkie mleko i masę piernikową. Wbijam jajka. Składniki na ciasto miksuję, aż się dobrze połączą na wolnych obrotach. Boki i spód blaszki smaruję masłem i obsypuję mąką. Nadmiar maki wysypuje z blaszki. Do keksówki przelewam ciasto.


Piernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z funkcją góra - dół. Piernik będę piekła przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony piernik wyjmuję z piekarnika i od razu wyjmuje go z blaszki. Ostygnięty piernik kroję na trzy blaty i przekładam dżemem porzeczkowym.


Do rondelka wlewam śmietankę i wsypuję połamana czekoladę. Podgrzewam i mieszam do powstania polewy. Polewą polewam przygotowany piernik. Górę piernika obsypuję posiekanymi orzeszkami. Pozostawiam do zastygnięcia. Z podanych składników wychodzi jeden piernik.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!