Ryba po japońsku to prawdziwy hit na święta. W niejednym domu ryba po japońsku zastąpiła rybę po grecku. Ryba po japońsku to panierowane kawałki ryby w towarzystwie warzyw i słodko - kwaśnej zalewy. Jest to bardzo proste w przygotowaniu danie, które robi się z łatwo dostępnych składników. Chociaż ryba po japońsku pewnie ma tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją to danie jest naprawdę smaczne i godne polecenia. Jeżeli jeszcze nie robiliście ryby w taki sposób to Wam polecam ten przepis, na pewno nie pożałujecie
- około 1 kg filetów rybnych (u mnie z morszczuka, może być mintaj, dorsz)
- 1 czerwona papryka
- 7 - 8 ogórków konserwowych
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- około 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- słoiczek koncentratu pomidorowego (180 g)
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Do tego przepisu wykorzystałam filety z morszczuka, akurat taką rybę udało mi się kupić, ale z powodzeniem możecie użyć tez mintaja lub dorsza. Zamiast świeżej papryki możecie wykorzystać paprykę konserwową. Nam bardziej ryba po japońsku smakuje ze świeżą papryką. Taką rybę po japońsku można w lodówce przechowywać nawet przez tydzień. Ryba po japońsku znakomicie smakuje podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.
Umyte filety rybne osuszam ręcznikiem papierowym, jeżeli używacie mrożonych filetów to po odmrożeniu dobrze odciśnijcie je z nadmiaru wody. Filety kroję na takie około 3 centymetrowe kawałki. Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko, wlewam wodę, solę i pieprzę do smaku. Składniki mieszam, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe, w razie potrzeby dolewam wodę. Na patelni rozgrzewam olej. Kawałki ryby maczam w cieście i kładę na rozgrzany olej. Można też wszystkie kawałki ryby wrzucić do ciasta, wymieszać i dopiero kłaść je na patelnię. Smażę do zarumienienia z obu stron.
Usmażone kawałki ryby przekładam na talerz z ręcznikiem papierowym. Następnie kawałki ryby układam w szklanym naczyniu. Cebule kroję w piórka. Z papryki usuwam gniazdo nasienne i kroję ją w krótkie słupki. Ogórki konserwowe kroję tak jak paprykę w słupki.
Do garnka wlewam wodę i olej. Dodaję ketchup, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i kulki ziela angielskiego. Składniki zalewy mieszam i zagotowuję. Do gotującej się zalewy przekładam warzywa, cebule, paprykę i ogórki. Mieszam i gotuję około 10 minut, żeby warzywa nieco zmiękły. Warzywa w zalewie doprawiam pieprzem i solą do smaku. Gorące warzywa z zalewą przekładam na rybę. Tak przygotowaną rybę odstawiam do wystygnięcia, a jak będzie zimna wstawiam ją do lodówki na dobę, żeby smaki się przegryzły. W misce rybę można układać też naprzemiennie z warzywami. Rybę po japońsku można zajadać zarówno na zimno jak i na ciepło. My zdecydowanie lubimy taka rybę podgrzać i zjadać ze świeżym pieczywem. Taką rybę w warzywach można przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie dorsz mintaj morszczuk obiad przekąski ryba ryba na święta ryba po japońsku ryba w warzywach