Śledzie po japońsku to znakomita sałatka ze śledziami, która raczej nie ma nic wspólnego z Japonią, ale jest przepyszna. Tak przygotowane śledzie super sprawdzą się na niejednej domówce, spotkaniach z rodziną czy ze znajomymi, a już na pewno będzie rewelacyjna na święta Bożego Narodzenia. Polecam Wam wypróbować ten przepis, a jeżeli szukacie więcej ciekawych przepisów z wykorzystaniem śledzi to zajrzyjcie tutaj
Składniki:
- słoik śledzi wiejskich z cebulką (600 g)
- 2 jajka
- 3 - 4 ogórki konserwowe
- puszka groszku konserwowego (400 g)
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- pieprz czarny świeżo mielony
Jajka gotuję na twardo. Śledzie z cebulką odsączam z zalewy. Groszek konserwowy odsączam z zalewy. Śledzie kroję na kawałki. Cebulę ze śledzi drobno kroję. Ogórki konserwowe i jajka kroję w kostkę. Do miski daję cebulę ze śledzi, ogórki, jajka i połowę groszku. Dodaję majonez, musztardę i doprawiam sporą ilością pieprzu. Mieszam.
Czerwoną cebulę drobno kroję. Do miski lub na półmisek wykładam sałatkę. Na wierzchu w rzędach układam śledzie, a po między śledziami daję czerwoną cebulę. Śledzie po japońsku wstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie filety śledziowe imprezowe przekąski przekąski śledzie śledzie na boże narodzenie śledzie na święta śledzie po japońsku