Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku to znakomita sałatka ze śledziami, która raczej nie ma nic wspólnego z Japonią, ale jest przepyszna. Tak przygotowane śledzie super sprawdzą się na niejednej domówce, spotkaniach z rodziną czy ze znajomymi, a już na pewno będzie rewelacyjna na święta Bożego Narodzenia. Polecam Wam wypróbować ten przepis, a jeżeli szukacie więcej ciekawych przepisów z wykorzystaniem śledzi to zajrzyjcie tutaj


Składniki:
  • słoik śledzi wiejskich z cebulką (600 g)
  • 2 jajka
  • 3 - 4 ogórki konserwowe
  • puszka groszku konserwowego (400 g)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • pieprz czarny świeżo mielony




Przygotowanie:
Jajka gotuję na twardo. Śledzie z cebulką odsączam z zalewy. Groszek konserwowy odsączam z zalewy. Śledzie kroję na kawałki. Cebulę ze śledzi drobno kroję. Ogórki konserwowe i jajka kroję w kostkę. Do miski daję cebulę ze śledzi, ogórki, jajka i połowę groszku. Dodaję majonez, musztardę i doprawiam sporą ilością pieprzu. Mieszam.


Czerwoną cebulę drobno kroję. Do miski lub na półmisek wykładam sałatkę. Na wierzchu w rzędach układam śledzie, a po między śledziami daję czerwoną cebulę. Śledzie po japońsku wstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!