Udka ala polonezy to soczyste i przepyszne udka nadziewane farszem. Same roladki przygotowuje się dość szybko, najdłużej schodzi chyba z upieczeniem samych polonezów. Takie roladki u nas już nie raz zrobiły furorę na rodzinnych spotkaniach. Z powodzeniem można je zrobić na niedzielny czy świąteczny obiad. Polecam Wam ten przepis, jest warty wypróbowania
Składniki:
- 10 udźców z kurczaka
- 2 małe cebule
- 500 g pieczarek
- olej do smażenia i marynaty
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 4 duże ząbki czosnku
Udka ala polonezy zaczynam od przygotowania farszu. Cebulę kroję w kostkę, a pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlewam trochę oleju, przekładam cebulę i pieczarki. Solę do smaku i doprawiam pieprzem. Mieszam i smażę, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Usmażone pieczarki odstawiam do wystygnięcia.
W międzyczasie udźce myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Z każdego udźca usuwam kość, skóry nie odcinam. Do dużej miski przeciskam przez praskę czosnek, dodaję około 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, słodką paprykę i wlewam kilka łyżek oleju. Składniki marynaty mieszam. Do marynaty przekładam mięso. Mieszam je z przyprawami, nacieram, żeby kawałki kurczaka były całe obklejone przyprawami. Mięso odstawiam na 30 minut do przegryzienia. Tak przygotowane udźce można odstawić do lodówki nawet na cały dzień, można je natrzeć dzień wcześniej.
Kiedy pieczarki są zimne, a mięso się przegryzie zawijam polonezy. Na desce rozkładam udziec skórą do dołu, nakładam łyżkę farszu pieczarkowego i zawijam. Zawijam tak, aż będę miała gotowe wszystkie udźce. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej.
Naczynie z polonezami przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra – dół. Udźce będę piekła około jeden i pół godziny. Po tym czasie mięso odkrywam i polewam powstałym sosem. Dopiekam je jeszcze około 20 minut. Skórka musi się ładnie zarumienić. W tym czasie mięso podlewam jeszcze 2 – 3 razy. Upieczone udźce wyjmuję z piekarnika. Podaję z ziemniakami i ulubioną surówką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
drób kurczak kurczak ala polonezy obiad pieczone udka polonezy przepis roladki z kurczaka udka udka ala polonezy udka z kurczaka udźce udźce z kurczaka