Karkówka pachnąca świętami

Karkówka pachnąca świętami to przepyszne, mięciutkie mięso pieczone z jabłkami. Taka karkówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i potrzeba niewiele składników. Karkówka przygotowana w ten sposób z powodzeniem sprawdzi się na uroczysty czy świąteczny obiad w gronie rodziny. U nas takie mięso sprawdziło się już nie raz. Polecam ten przepis


Składniki:
  • 1 kg karkówki w kawałku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki przyprawy marynata klasyczna do mięs
  • 1 i 1/3 łyżki soli gruboziarnistej
  • kilka łyżek oleju
  • 2 jabłka
  • 1 cebula


Przygotowanie:
Do miski przeciskam czosnek przez praskę, dodaję pieprz kolorowy, słodka paprykę, marynatę klasyczną i sól. Wlewam kilka łyżek oleju. Składniki marynaty mieszam. Powstałą marynatą nacieram mięso. Tak przygotowane mięso wkładam do miski, przykrywam i wstawiam do lodówki na cały dzień.


Następnego dnia jabłka obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroje w półplasterki. Mięso wyjmuję z lodówki i kroję w plastry, ale tak, żeby karkówki nie przeciąć do końca, plastry maja być ze sobą złączone. Po między plastry karkówki wkładam kawałki jabłek. Tak przygotowana karkówkę przekładam do naczynia żaroodpornego. Cebule obieram i kroję w ósemki. Cebulę układam obok karkówki.


Mięso przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół. Karkówkę piekę przez 1 godz. 30 min. Po tym czasie karkówkę wyjmuje z piekarnika. Ostrożnie wyjmuje na talerz lub deskę i kroję ją na plastry, tak, żeby na każdym plastrze były jabłka (wcześniej nacięte plastry, odkrawam, przecinam do końca). Karkówkę podaję z ziemniakami i surówka. Powstały sos podczas pieczenia mięsa, możecie wykorzystać do polania mięsa, można go zlać do garnuszka, zagęścić i zagotować.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!