Schabowe poduszki po flamandzku to super alternatywa dla tradycyjnych schabowych czy schabowych nadziewanych serem. Takie kotlety znakomicie sprawdzą się na niedzielny czy świąteczny obiad. Posmakują nawet najbardziej wybrednemu podniebieniu, gwarantuję. Takie kotlety są bardzo proste w przygotowaniu, tego po prostu nie da się zepsuć. Polecam Wam ten przepis. Zajrzycie też po przepis na kotlety farmerskie, są równie smaczne
- 1 kg schabu
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 papryka pomarańczowa (może być czerwona lub żółta)
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- słodka papryka do smaku
- 2 kulki sera mozzarelli z zalewy (po 125 g)
- 6 - 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- bułka tarta do panierowania kotletów
- 2 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Dużą cebulę kroje w kostkę. Z papryki usuwam gniazdo nasienne i koję ją w kostkę. Na patelnię wlewam trochę oleju. Przekładam cebulę, paprykę i pieczarki. Solę i pieprzę do smaku. Smażę do odparowania nadmiaru wody. Do prawie odparowanych pieczarek dodaje pół łyżeczki słodkiej papryki. Mieszam i smażę jeszcze kilka minut. Farsz odstawiam go do przestygnięcia.
Umyty schab osuszam ręcznikiem papierowym i kroje w grubsze plastry takie około 2 cm. Pokrojone plastry schabu rozbijam z dwóch stron. Odsączoną z zalewy mozzarellę kroje w plastry. Rozbity plaster schabu rozkładam na desce. Kotleta solę i pieprzę. Smaruję łyżeczką koncentratu pomidorowego. Na jedną połowę kotleta nakładam farsz z pieczarek i kładę dwa plasterki mozzarelli. Kotleta składam na pół i dociskam brzegi. Składam tak wszystkie kotlety. Do talerza wbijam jajka. Solę i pieprzę do smaku. Wsypuję troszkę słodkiej papryki. Jajka roztrzepuję widelcem. Kotlety obtaczam w jajku i w bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety wstawiam do lodówki na około 30 minut, niech kotlety dobrze się skleją. Na patelnię wlewam olej i go rozgrzewam. Na rozgrzany olej wkładam kotlety i smażę je na rumiano z obu stron na średniej mocy palnika.
Usmażone kotlety przekładam na ręcznik papierowy. Gotowe schabowe poduszki po flamandzku podaję z ziemniakami i surówką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety schabowe kotlety schabowe z pieczarkami serem obiad pieczarki schabowe nadziewane schabowe poduszki schabowe poduszki po flamandzku schabowe z pieczarkami i serem