Świąteczne udka

Świąteczne udka z kurczaka to znakomita propozycja nie tylko na uroczysty obiad z rodziną w święta ale i w zwykłą niedzielę. Udźce z kurczaka nadziane kapuścianym farszem z grzybami i pomidorami znakomicie sprawdzą się na Boże Narodzenie. U nas w domu tak przygotowane udka znikają błyskawicznie, mięso jest soczyste z chrupiącą skórka i nadziane pysznym farszem. Jeszcze nie znalazła się osoba, która by takimi udkami się nie zajadała. Taki kurczak jest dość prosty w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Polecam Wam ten przepis. Zobaczcie też przepis na udka ala polonezy z farszem pieczarkowym, są również smaczne


Składniki:
  • 10 udźców z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 5 łyżek oleju
farsz:
  • 10 g suszonych grzybów
  • 400 g kiszonej kapusty
  • słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami (280 g)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego




Przygotowanie:
Grzyby zalewam wrzątkiem, tak, żeby wszystkie były przykryte i zostawiam do wystygnięcia. Grzyby w tym czasie ładnie nasiąkną, napiją się wody. W międzyczasie kapustę kiszoną gotuję do miękkości, jeżeli kapusta jest wyjątkowo kwaśna można ją przepłukać wodą. Ugotowaną kapustę odcedzam i odstawiam do wystygnięcia. Udźce z kurczaka myję i je osuszam ręcznikiem papierowym. Z każdego udźca usuwam kość. Z udźców nie odcinam skóry, skóra musi zostać na mięsie. Czosnek przeciskam przez praskę do dużej miski. Wsypuję sól, słodką paprykę, majeranek i pieprz mielony. Wlewam olej. Składniki marynaty mieszam. Do marynaty przekładam mięso. Udźce mieszam z marynatą, każdego udźca nacieram, aby wszystkie były pokryte przyprawami. Tak przygotowane mięso odstawiam na bok do przegryzienia na około 30 minut. Kurczaka możecie nawet przygotować dzień wcześniej i wstawić go do lodówki.


Zimną kapustę kroję na mniejsze kawałki, nie musicie tego robić, jeżeli Wasza kapusta nie ma długich wiórek. Grzyby odsączam z wody i kroję je na mniejsze kawałki. Pomidory wyjmuję z zalewy i kroje w kostkę. Cebulę kroję w kostkę. Do pokrojonych składników dodaję majeranek i pieprz. Składniki na farsz mieszam.


Na desce rozkładam udźca skóra do dołu. Nakładam farsz, farszu nie żałuje, ale tez musi być go tyle, żeby nie wypadał przy zawijaniu. Zawijam udźca w roladkę. Gotowe roladki układam ciasno w naczyniu żaroodpornym.


Kurczaka przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół. Kurczaka piekę przez około 1godz. 30 min. Po tym czasie kurczaka odkrywam i mięso podlewam powstałym sosem. Kurczaka dopiekam jeszcze około 20 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. W tym czasie udźce podlewam jeszcze ze 2 - 3 razy. Upieczonego świąteczne udka podaje z ziemniakami i surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!