Naleśniki pod pierzynką to znakomita alternatywa dla tradycyjnych naleśników z serem. Tak przygotowanymi naleśnikami zajadają się wszyscy. Naleśniki pod pierzynką z powodzeniem można zrobić na obiad, kolację a nawet jako podwieczorek. Gwarantuję, że wszyscy będą zadowoleni jeżeli podacie to danie
ciasto naleśnikowe:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- około 1/4 szklanki oleju
- 600 g twarogu mielonego półtłustego
- 2 żółtka
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 130 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru lub do smaku
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru lub do smaku
- 3 jajka
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 26 cm.
Przygotowanie:
Do miski wsypuje mąkę, wlewam mleko, wbijam jajka i dodaje sól. Składniki mieszam. Ciasto możecie też zmiksować. Ciasto na naleśniki nie może być zbyt gęste, musi być lejące, żeby dobrze było je rozprowadzać po patelni i nie trzeba było wlewać dużej ilości ciasta na patelnię, bo naleśniki wyjdą grube. Ciasto odstawiam na około 15 minut, niech odpocznie, w tym czasie mąka napęcznieje i dzięki temu naleśniki wyjdą delikatniejsze. Po tym czasie do ciasta naleśnikowego wlewam olej. Ciasto z olejem chwilkę mieszam, żeby się połączyły. Naleśniki smażę na suchej patelni, nie smaruję je tłuszczem, zawsze olej dodaje do ciasta. Na rozgrzaną, suchą patelnię wlewam porcję ciasta. Naleśniki smażę z obu stron. Nie smażę naleśników zbyt długo bo chcę, żeby były elastyczne i miękkie. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą obsychać.
Do miski daję twaróg i rozdrabniam widelcem. Dodaję dwa żółtka, cukier wanilinowy, serek waniliowy i cukier. Ilość cukru dostosujcie do własnych upodobań smakowych, w zależności od tego jak bardzo chcecie mieć słodkie naleśniki. Składniki na nadzienie mieszam. Następnie każdego naleśnika smaruję serowym nadzieniem i zawijam w rulon. Na każdego naleśnika daję jedna porządna łyżkę nadzienia. Zawinięte naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym.
Śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Ilość cukru pudru dodana do śmietanki możecie dostosować do własnych upodobań smakowych. Jeżeli lubicie słodkie potrawy to możecie śmietankę bardziej posłodzić. Do śmietanki wbijam jajka i dodaje cukier wanilinowy. Miksuję do połączenia. Na naleśniki wylewam przygotowaną masę na pierzynkę.
Tak przygotowane naleśniki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Naleśniki zapiekam około 20 minut, aż pierzynka ładnie się zarumieni. Kiedy naleśniki zapieką się i pierzynka się zarumieni wyjmuję je z piekarnika i gorące podaję do jedzenia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto na naleśniki ciasto naleśnikowe naleśniki naleśniki na obiad naleśniki pod pierzynką naleśniki z serem obiad zapiekane naleśniki