Puszyste piwoszki, czyli przepyszne mini pączusie

Skoro mamy karnawał to nie może zabraknąć u nas pysznych pączków. Dzisiaj zrobiłam rewelacyjne, puszyste piwoszki. Są to przepyszne mini pączusie. Z podanej porcji składników wychodzi spora ilość tych pyszności, ale nikt im się nie może oprzeć i znikają w ekspresowym tempie. Polecam wypróbować ten przepis


Składniki:
  • 550 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 2 opakowania suszonych drożdży (po 7 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml dowolnego piwa w temp. pokojowej
  • 50 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 2 żółtka w temp. pokojowej
  • 80 g rozpuszczonego, letniego masła
  • około 1 - 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia (może być smalec)
  • cukier puder do oprószenia paczków


Z podanych składników wyszło mi 4 duże talerze piwoszków. Do piwoszków można użyć dowolnego piwa, ważne jest, aby nie było ono z lodówki, tylko w temperaturze pokojowej. Przed przygotowaniem ciasta na pączusie, jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby się ogrzały. Zamiast suszonych drożdży można wykorzystać też drożdże świeże, jednak wtedy trzeba na początku zrobić rozczyn.


Przygotowanie:
Do miski przesiewam mąkę. Do mąki wsypuję drożdże i cukier. Suche składniki mieszam i na środku robię dołek. Wbijam jajka, dodaję żółtka, wlewam piwo i śmietankę. Suche i mokre składniki mieszam do połączenia. Następnie wlewam letnie masło i mieszam, aż masło połączy się z ciastem. Zagniatam. Ciasto powinno wyjść miękkie i elastyczne. Ciasto może się lekko kleić do rąk, można podsypać odrobine mąki, ale nie dodawajcie jej za dużo, bo piwoszki wyjdą twarde. Zagniecione ciasto formuje w kulkę i wkładam do miski. Ciasto oprószam mąką. Miskę z ciastem przykrywam ręcznikiem papierowym (może być ściereczka) i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie stolnicę oprószam mąką i przekładam ciasto. Krótko zagniatam.


Ciasto dzielę na pół. Jedną część rozwałkowuje na grubość około 5 - 7 mm i za pomocą kieliszka wykrawam kółka. Wykrojone kółka na pączki odkładam na bok. Robię tak, aż wytnę pączusie z całego ciasta. Zanim wykroję wszystkie pączusie to te pierwsze już się ładnie napuszą do smażenia. Nie smażę pączków do póki nie mam wyciętych wszystkich kółek.


Kiedy wszystkie pączusie mam wycięte w garnku rozgrzewam olej do około 175 st. C. Oleju musi być tyle, żeby pączki swobodnie mogły się w nim smażyć. Na rozgrzany olej ostrożnie wkładam kółka ciasta. Najpierw smażę pączki te, które jako pierwsze zostały wycięte. Pączki smażę na rumiano brązowy kolor z każdej strony.


Usmażone piwoszki wyjmuję na ręcznik papierowy. Gotowe oprószam cukrem pudrem. Piwoszki można też polać lukrem lub czekoladą.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!