Sałatka ala bawarska jest smaczna i ekspresowa. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, wystarczy pokroić składniki i zamieszać je z prostym sosem. Sałatka jest gotowa do jedzenia. Taką sałatkę z powodzeniem można zrobić jako przekąska lub na kolację. Polecam ten przepis
Składniki:
- 250 g mortadeli w kawałku
- 2 czerwone papryki (może być żółta i czerwona)
- 4 ogórki konserwowe
- pęczek cebuli dymki
- 1 duża łyżka miodu naturalnego (u mnie malinowy)
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- pieprz świeżo mielony do smaku
- sól do smaku
- 4 - 5 łyżek oleju
Mortadelę i papryki kroję w paski. Ogórki kroję w słupki. Dymkę razem ze szczypiorkiem drobno kroję. Pokrojone składniki przekładam do miski.
Do szklanki daję miód, musztardę, sporą ilość pieprzu i odrobinę soli. Dolewam olej. Składniki na sos mieszam. Sos dodaję do sałatki. Mieszam. Sałatka jest gotowa do podania.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
mortadela ogórki konserwowe papryka sałatka ala bawarska sałatka bawarska sałatka z mortadelą sałatki