Sałatka ala bawarska

Sałatka ala bawarska jest smaczna i ekspresowa. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, wystarczy pokroić składniki i zamieszać je z prostym sosem. Sałatka jest gotowa do jedzenia. Taką sałatkę z powodzeniem można zrobić jako przekąska lub na kolację. Polecam ten przepis


Składniki:
  • 250 g mortadeli w kawałku
  • 2 czerwone papryki (może być żółta i czerwona)
  • 4 ogórki konserwowe
  • pęczek cebuli dymki
  • 1 duża łyżka miodu naturalnego (u mnie malinowy)
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 4 - 5 łyżek oleju


Przygotowanie:
Mortadelę i papryki kroję w paski. Ogórki kroję w słupki. Dymkę razem ze szczypiorkiem drobno kroję. Pokrojone składniki przekładam do miski.


Do szklanki daję miód, musztardę, sporą ilość pieprzu i odrobinę soli. Dolewam olej. Składniki na sos mieszam. Sos dodaję do sałatki. Mieszam. Sałatka jest gotowa do podania.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!