Stalowe kluski

Są to przepyszne kluski z tartych surowych ziemniaków, przygotowuje się je ekspresowo. Są super alternatywą dla tradycyjnych kopytek. Takie kluski można zajadać ze skwarkami, podsmażoną cebulą, czy sosem mięsnym. Polecam ten przepis


Składniki:
  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • około 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól


Przygotowanie:
Obrane, surowe ziemniaki ścieram na tarce o najdrobniejszych oczkach. Ziemniaki przekładam na sitko i pozostawiam na około 10 -15 minut, żeby ociekły z nadmiaru wody. Ziemniaki przekładam do miski. Wodę, która ociekła z ziemniaków delikatnie zlewam, a skrobię, która osiadła na dnie miski dodaje do ziemniaków. Do ziemniaków wbijam jajko i wsypuję stopniowo mąkę. Ciasto mieszam. Ciasto powinno wyjść tak gęste, żeby postawiona łyżka w nim stała. W garnku zagotowuję wodę z solą. W gotującej się wodzie moczę łyżkę, nabieram pół łyżki ciasta i wkładam do garnka. Jeżeli klusek się nie rozpada, zachowuje swój kształt to ciasto jest ok, ale jeżeli próbny klusek się rozpadnie, to do ciasta dosypujemy więcej mąki. Nałożone kluski do gotowania delikatnie mieszam łyżką, żeby je ruszyć, żeby się nie przykleiły do spodu garnka.


Jak kluski wypłyną na wierzch to gotuję je kilka minut na niedużej mocy palnika. Kluski muszą się ugotować, ale nie mogą się rozgotować. Ugotowane kluski wyławiam na talerz.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!