Zapiekanka gospodarza

Zapiekanka gospodarza to przepyszne danie obiadowe, które robiłam już wielokrotnie. Ta zapiekanka jest banalnie prosta w przygotowaniu, z tanich składników i w dodatku super smakuje. Zapiekanka jest sycąca i idealna dla osób, które lubią smacznie i dobrze zjeść. Polecam ten przepis


Wymiary naczynia żaroodpornego: 30x20x8 cm
Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • około 500 g kiełbasy (u mnie głogowska z szynki, może być też np. śląska lub podwawelska)
  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 250 g sera żółtego (u mnie mieszanka goudy i mozzarelli)
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • masło do nasmarowania naczynia
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku




Przygotowanie:
Ziemniaki w mundurkach gotuję do miękkości. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje w plasterki takie około 0,5 cm. Cebule kroję w piórka. Na patelnię wlewam troszkę oleju i wkładam cebulę. Doprawiam solą, pieprzem, słodką paprykę i roztartym majerankiem. Cebule smażę aż zmięknie. Kiełbasę kroje w cienkie plasterki, a paprykę w paski. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na spodzie układam połowę pokrojonych ziemniaków. Solę i pieprzę do smaku. Ziemniaki posypuję połową sera tartego. Rozkładam połowę papryki.


Następnie daję cebulę. Rozkładam połowę pokrojonej kiełbasy. Następnie układam resztę ziemniaków, solę je i pieprzę. Układam paprykę i kiełbasę. Posypuję serem żółtym. Do śmietanki wbijam jajka. Doprawiam sola i sporą ilością pieprzu. Mieszam. Śmietanka z jajkami zalewam zapiekankę.


Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. z funkcją góra - dół. Zapiekankę piekę przez około 30 minut. Wszystko musi się dobrze zapiec.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!