Zapiekanka gospodarza to przepyszne danie obiadowe, które robiłam już wielokrotnie. Ta zapiekanka jest banalnie prosta w przygotowaniu, z tanich składników i w dodatku super smakuje. Zapiekanka jest sycąca i idealna dla osób, które lubią smacznie i dobrze zjeść. Polecam ten przepis
Wymiary naczynia żaroodpornego: 30x20x8 cm
Składniki:- około 1 i 1/2 kg ziemniaków
- około 500 g kiełbasy (u mnie głogowska z szynki, może być też np. śląska lub podwawelska)
- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 250 g sera żółtego (u mnie mieszanka goudy i mozzarelli)
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- olej do smażenia
- masło do nasmarowania naczynia
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Ziemniaki w mundurkach gotuję do miękkości. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje w plasterki takie około 0,5 cm. Cebule kroję w piórka. Na patelnię wlewam troszkę oleju i wkładam cebulę. Doprawiam solą, pieprzem, słodką paprykę i roztartym majerankiem. Cebule smażę aż zmięknie. Kiełbasę kroje w cienkie plasterki, a paprykę w paski. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na spodzie układam połowę pokrojonych ziemniaków. Solę i pieprzę do smaku. Ziemniaki posypuję połową sera tartego. Rozkładam połowę papryki.
Następnie daję cebulę. Rozkładam połowę pokrojonej kiełbasy. Następnie układam resztę ziemniaków, solę je i pieprzę. Układam paprykę i kiełbasę. Posypuję serem żółtym. Do śmietanki wbijam jajka. Doprawiam sola i sporą ilością pieprzu. Mieszam. Śmietanka z jajkami zalewam zapiekankę.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. z funkcją góra - dół. Zapiekankę piekę przez około 30 minut. Wszystko musi się dobrze zapiec.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kiełbasa obiad zapiekanka zapiekanka gospodarza zapiekanka na obiad zapiekanka z kiełbasą zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą zapiekanka ziemniaczana ziemniaki