Zapiekanki farmerskie to znakomity pomysł na pyszną kolację lub przekąskę na ciepło. Takie chrupiące bułki z dużą ilością nadzienia są bardzo syte. Są świetną alternatywą dla tych tradycyjnych zapiekanek z pieczarkami i serem. Często robię takie zapiekanki kiedy nie mamy pomysłu co zjeść, a mamy ochotę na coś na ciepło. Zapiekanki farmerskie robi się w miarę szybko z łatwo dostępnych składników. Każdy chętnie zajada takie zapiekanki zarówno dorośli jak i dzieci. Polecam Wam ten przepis
- 9 bułek kajzerek
- 300 g boczku wędzonego, parzonego
- 1 czerwona papryka podłużna
- 1 żółta papryka podłużna
- 2 cebule
- około 250 g pieczarek
- 3 ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
- około 150 g sera żółtego tartego (u mnie gouda)
- ulubiony ketchup
Boczek kroję w paski i przekładam na suchą patelnię. Boczek smażę do zarumienienia. W międzyczasie paprykę kroję w kółka, pieczarki kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka, a ogórki konserwowe w słupki. Do zarumienionego boczku dodaję cebulę i pieczarki. Mieszam i smażę kilka minut, aż pieczarki zaczną mięknąć i puszczą wodę. Następnie dodaję paprykę i smażę, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar wody odparuje. Potem dodaję ogórki konserwowe i mieszam. Doprawiam oregano i pieprzem ziołowym. Farsz smażę jeszcze kilka minut. Jeżeli jest potrzeba doprawiam solą czy pieprzem.
Bułki kajzerki kroję na pół, ale tak, żeby dwie połówki były ze sobą złączone. Nie przekrajam bułek do końca. W środku spód bułki smaruję ketchupem. Nakładam farsz. Nie czekam, aż farsz wystygnie. Farszu nie żałuję, nakładam go dość sporo, ale tak, żeby nie wypadał z bułki. Nadzienie posypuję tartym serem żółtym. Taka bułkę układam na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. z funkcją góra - dół. Zapiekanki piekę, aż ser się ładnie rozpuści, a bułka będzie chrupiąca, 10 - 15 minut.
Upieczone zapiekanki wyjmuje z piekarnika. Gorące zapiekanki można podać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kajzerki przekąski zapiekane bułki zapiekanki zapiekanki farmerskie