Boczek gotowany w łupinach cebuli - efekt końcowy powala

Boczek gotowany w łupinach cebuli to znakomity pomysł na domową wędlinę. Taki boczek jest przepyszny. Dzięki dodatkowi łupin cebuli do gotowania jest inny niż zwykły, tradycyjny boczek gotowany. Kiedy pierwszy raz robiłam taki boczek byłam sceptycznie do niego nastawiona, ale efekt końcowy przeszedł nasze oczekiwania i nas powalił smakiem. Ten przepis zagościł u nas na dobre, robiłam go już wielokrotnie jako dodatek na kanapki i na różnego rodzaju uroczystości, żeby podać go na półmisku z wędlinami. Każdy kto spróbuje boczku tak gotowanego to nie dowierza, że jest gotowany w łupinach z cebuli i od razu prosi o przepis. Polecam Wam ten przepis. Zapraszam Was też po inne smaczne przepisy na domowe wędliny. Zajrzyjcie tutaj, znajdziecie tam mnóstwo przepisów na szynki, pieczone schaby i inne smakowite mięsiwa na kanapki i na półmisek


Składniki:
  • 1 - 1,2 kg surowego boczku
  • 2 cebule razem z łupiną
  • łupiny z 4 cebul (jak do gotowania jajek na Wielkanoc)
  • 10 - 12 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
do ostatecznego przyprawienia:
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki


Do przygotowania wędliny użyłam boczku o wadze około 1 - 1,2 kg. Mój boczek wykorzystany w przepisie był dość cienki dlatego go zrolowałam. Jeżeli uda Wam się dostać kawałek boczku gruby, taki który już gotowy po pokrojeniu będzie miał ładne, pokaźne plastry, to takiego boczku nie rolujcie. Do przepisu starajcie się wybrać boczek jak najbardziej chudy, z dużą ilością mięsa, a nie słoniny. Do obwiązania boczku używam nitki kuchennej. Pamiętajcie, żeby użyta nitka był z przeznaczeniem do kontaktu z żywnością.


Przygotowanie:
Z dwóch cebul odcinam oba końce i razem z łupiną kroję je w ćwiartki. Z czterech cebul obieram łupiny. Do garnka wrzucam cebulę i łupiny z 4 cebul. Ząbki czosnku rozciskam przy pomocy noża i też dorzucam do garnka. Do garnka dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość zalewam 1 litrem wody i zagotowuję. W międzyczasie z boczku odcinam skórę i odcinam z części przy żebrach ewentualne kostki i chrząstki. Boczek zawijam w roladę i obwiązuję ciasno nitką. Tak przygotowany boczek wkładam do gotującego się wywaru z cebuli i dolewam tyle wrzątku, żeby boczek był cały przykryty wodą.


Boczek gotuję przez 1 godz. 30 min. bez przykrycia. W tym czasie boczek co 30 minut przewracam na drugą stronę. Ugotowany boczek wymyję z garnka. W miseczce mieszam majeranek z pieprzem mielonym i papryką słodką. Na desce rozkładam folię spożywczą, przekładam ciepły, a nawet gorący jeszcze boczek i obsypuję go z każdej strony przyprawami. Następnie boczek ciasno owijam folią i pozostawiam do wystygnięcia. Kiedy boczek będzie zimy wkładam go do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie boczek jest gotowy do krojenia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!