Ciasto faworek

Już jakiś czas temu trafiłam na przepis na ciasto faworek. Teraz postanowiłam je zrobić i wypróbować. Takie ciasto z powodzeniem można zrobić na zbliżający się tłusty czwartek. Ciasto faworek to znakomity pomysł na pyszny i niewymagający deser. Robi się je błyskawicznie i każdy się nim chętnie częstuje


Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • ulubiona marmolada
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki grubego cukru dekoracyjnego
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia ciasta


Ciasto francuskie nie lubi być długo w temperaturze pokojowej bo zaczyna się rozpływać i kleić. Dlatego staramy się z nim pracować w miarę szybko, żeby jak najmniej nam się ogrzało.


Przygotowanie:
Dwa płaty ciasta francuskiego rozwijam i wycinam z nich dwa takie same duże kwadraty. Prostokąty, które zostały po odcięciu kwadratów kroję na kawałki. Na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia przekładam jeden kwadrat z ciasta francuskiego. Ciasto nakłuwam widelcem, dzięki temu będzie bardziej napowietrzone, puszyste. Ciasto smaruję kilkoma łyżkami marmolady. Nie daje tej marmolady zbyt dużo, taka cienka warstwa wystarczy. Rozkładam pokrojone kawałki ciasta i ponownie smaruje kilkoma łyżkami marmolady. Drugi kwadrat kroję na grubsze prostokąty i w każdym prostokącie na środku robię nacięcie. Każdy prostokąt zawijam tak jak faworki. Jeden koniec przekładam przez dziurkę i powstałe faworki układam na cieście. Jajko roztrzepuję, smaruje nim ciasto i posypuję grubym cukrem dekoracyjnym.


Tak przygotowane ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 st. C z funkcją góra - dół. Ciasto piekę, aż się porządnie zarumieni. Upieczone ciasto posypuję cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!