Ciasto pączek

Mam dla Was znakomity przepis na ciasto przypominające pączki. Ciasto wychodzi puszyste i jest z dużą ilością nadzienia. Nie ma przy nim wiele pracy, wystarczy tylko poczekać, aż ciasto wyrośnie, a później się upiecze. Ale to ciasto jest warte tego czekania. Ciasto paczek zadowoli każdego obżarciucha. Znakomicie sprawdzi się na zbliżający się tłusty czwartek, a nawet jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Polecam Wam ten przepis


Średnica formy: 24 cm
Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 60 g rozpuszczonego, ciepłego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka w temp. pokojowej
  • 14 g suszonych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • ulubiona marmolada
  • białko jaja do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Ciasto upiekłam w formie o średnicy 24 cm.


Przygotowanie:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól i drożdże. Suche składniki mieszam. Dodaję mleko i żółtka. Mieszam łyżką, a następnie dodaję masło. Ciasto ponownie mieszam, a następnie zagniatam. Ciasto może lekko kleić się do rąk, ale nie polecam dosypywać mąki, żeby ciasto po upieczeniu wyszło mięciutkie i puszyste. Zagniecione ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę oprószoną mąką. Chwilkę zagniatam i dziele je na osiem części.


Następnie każdą część ciasta rozpłaszczam, nakładam sporą ilość marmolady i zawijam, sklejam. Takie bułeczki układam jedna obok drugiej w blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia spodem i wysmarowanym masłem bokiem. Tak przygotowane ciasto odstawiam do napuszenia, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 170 st. C z funkcją góra - dół. Przed włożeniem ciasto do piekarnika smaruję białkiem. Ciasto piekę przez około 40 minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny i najlepiej kontrolować poziom wypieczenia ciasta.


Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, nożem odkrawam bok ciasta od blaszki i je wyjmuję. Ciasto obficie posypuję cukrem pudrem, można też polać je lukrem.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!