Góral burgery to wspomnienie z dzieciństwa mojego Męża. Bułka, porządny kotlet i surówka. Za każdym razem kiedy jest mowa o górach to wspomina o burgerach, które jadł na wycieczce z rodzicami właśnie w górach. Po spróbowaniu naszej domowej wersji takich góral burgerów stwierdził ze zdecydowanie jeszcze nie raz trzeba będzie je powtórzyć, więc musiały być smaczne. Takie góral burgery przygotowuje się bardzo prosto, wystarczy mieć bułkę, ale można też upiec bułki samemu, usmażyć kotlety i zrobić surówkę z kiszonej kapusty. Takie burgery są bardzo syte i każdy naje się nimi do pełna. Polecam ten przepis
- 9 bułek (u mnie kajzerki)
- 1 kg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- mąka pszenna + bułka tarta do panierowania kotletów
- olej do smażenia
- około 500 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 1 łyżeczka kminku
- kilka łyżek oleju
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- kilka łyżeczek ulubionej musztardy
- kilka łyżeczek ulubionego ketchupu
Do przygotowania góral burgerów użyłam bułek kajzerek, ale można też wykorzystać inne dowolne bułki, nawet te typowe do hamburgerów lub upiec bułki samemu. Do przygotowania kotletów użyłam mięsa mielonego wołowo - wieprzowego, ale z powodzeniem można wykorzystać też samo mięso mielone wieprzowe np. z szynki lub łopatki. Do burgerów użyjcie swoją ulubioną musztardę i ketchup.
Do mięsa mielonego przeciskam czosnek przez praskę, wbijam jajka i dodaję przyprawy (majeranek, słodka paprykę, sól, pieprz czarny i ziołowy). Mięso z przyprawami wyrabiam. Następnie formuję 9 sporych kotletów i obtaczam je w mące wymieszanej z bułką tartą. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju.
Usmażone kotlety odsączam na ręczniku papierowym. Kiedy kotlety mam już gotowe to bułki przekrawam na pół, ale tak, żeby dwie połówki trzymały się razem. Nie przekrajam bułek do końca. Dolną część bułki smaruję łyżeczką musztardy i łyżeczką ketchupu. Wkładam kotleta i tak przygotowane bułki układam na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z funkcją góra - dół. Bułki zapiekam, aż będą chrupiące.
W międzyczasie przygotowuję surówkę. Do kiszonej kapusty ścieram na średnich oczkach marchewkę i na grubych oczkach jabłko. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypuję kminek, dodaje miód i olej. Doprawiam pieprzem świeżo mielonym. Składniki surówki mieszam. Zapieczone burgery wyjmuję z piekarnika i do każdego dokładam surówkę z kiszonej kapusty. Tak przygotowane góral burgery są gotowe do jedzenia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!