Kotlety szachrajki to super alternatywa dla tradycyjnych schabowych czy kotletów z fileta. Kotlety szachrajki to przepyszne, mięciutkie i soczyste kotlety pod serowo - ogórkową pierzynką. U nas takie kotlety podane na obiad znikają w ekspresowym tempie. Z wielką chęcią zajadają je nawet dzieci. Polecam ten przepis
- 9 udźców z kurczaka bez kości i skóry
- 2 łyżki przyprawy kebab gyros
- bułka tarta do panierowania
- 3 jajka
- olej do smażenia
- 3 ogórki konserwowe
- 300 g żółtego sera tartego (u mnie mozzarella i cheddar)
- 2 łyżki majonezu
- pieprz świeżo mielony do smaku
Mięso z udźców lekko rozbijam, tak, żeby kotlety były grube. Następnie kotlety panieruję w jajku roztrzepanym z przyprawą gyros i bułce tartej. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety odsączam na ręczniku papierowym.
W międzyczasie ser żółty, starte na grubych oczkach ogórki, majonez i pieprz mieszam. Usmażone kotlety układam na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego kotleta nakładam serowo - ogórkową pierzynkę.
Tak przygotowane kotlety wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z funkcją góra - dół. Kotlety zapiekam 10 - 15 minut, aż ser się dobrze rozpuści. Gotowe kotlety wyjmuję z piekarnika i podaję z ziemniakami i surówką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kotlety kotlety bieszczadzkie kotlety drobiowe kotlety na obiad kotlety pod pierzynką kotlety szachrajki kotlety z udźców obiad udźce udźce z kurczaka zapiekane kotlety