Kotlety szachrajki

Kotlety szachrajki to super alternatywa dla tradycyjnych schabowych czy kotletów z fileta. Kotlety szachrajki to przepyszne, mięciutkie i soczyste kotlety pod serowo - ogórkową pierzynką. U nas takie kotlety podane na obiad znikają w ekspresowym tempie. Z wielką chęcią zajadają je nawet dzieci. Polecam ten przepis


Składniki:
  • 9 udźców z kurczaka bez kości i skóry
  • 2 łyżki przyprawy kebab gyros
  • bułka tarta do panierowania
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • 3 ogórki konserwowe
  • 300 g żółtego sera tartego (u mnie mozzarella i cheddar)
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz świeżo mielony do smaku


Przygotowanie:
Mięso z udźców lekko rozbijam, tak, żeby kotlety były grube. Następnie kotlety panieruję w jajku roztrzepanym z przyprawą gyros i bułce tartej. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety odsączam na ręczniku papierowym.


W międzyczasie ser żółty, starte na grubych oczkach ogórki, majonez i pieprz mieszam. Usmażone kotlety układam na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego kotleta nakładam serowo - ogórkową pierzynkę.


Tak przygotowane kotlety wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z funkcją góra - dół. Kotlety zapiekam 10 - 15 minut, aż ser się dobrze rozpuści. Gotowe kotlety wyjmuję z piekarnika i podaję z ziemniakami i surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!