Wiejskie kanapki na ciepło z piekarnika

Wiejskie kanapki na ciepło z piekarnika to super alternatywa dla nudnych kanapek z szynką czy serem. Takie kanapki przygotowuje się bardzo szybko. Wiejskie kanapki to super propozycja na ciepłą, pożywną i pyszna kolację. Super sprawdzą się też podane na śniadanie. Jeżeli lubicie kanapki na ciepło to polecam Wam kanapki z pastą jajeczną lub gorące kanapki z piekarnika. Takie przepisy super sprawdzają się kiedy mamy ochotę zjeść coś innego niż zwykłe kanapki


Składniki:
  • około 300 g ulubionej, dobrej kiełbasy
  • około 200 g tartego sera żółtego (u mnie gouda)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ulubionego ketchupu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 15 kromek chleba


Do wiejskich kanapek na ciepło z piekarnika użyjcie dobrej jakości kiełbasy, najlepiej wykorzystajcie taką kiełbasę jaką lubicie zajadać. Do kanapek tym razem użyłam tartej goudy, ale z powodzeniem możecie użyć też mozzarellę lub mieszankę serów np. mozzarellę z cheddarem czy z goudą. Sięgnijcie po ulubiony ketchup, może to być zarówno ketchup łagodny jak i pikantny. Z podanej porcji składników wyszło mi 15 wiejskich kanapek na ciepło z piekarnika.


Przygotowanie:
Kiełbasę kroję w drobną kostkę. Jeżeli kiełbasa ma grubą skórę lub taka, która łatwo odchodzi to ją obieramy. Kiełbasę przekładam do miski. Dodaję do niej ser żółty i wbijam jajka. Dodaję majonez, ketchup, zioła prowansalskie, odrobinę soli i pieprz do smaku. Składniki mieszam. Powstałą pastę rozsmarowuję na kromkach chleba.


Tak przygotowane kanapki układam na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe kanapki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół. Kanapki zapiekam, aż ser zacznie się rumienić. Zapieczone wiejskie kanapki z piekarnika podaje same bez dodatków, z ketchupem lub dodatkiem sosu czosnkowego.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!