Jajka w sosie rosyjskim to przepyszny pomysł na wielkanocna przekąskę. Tak przygotowane jajka są wyraziste w smaku i smakują nie jednej osobie. Jajka z tego przepisu z powodzeniem można przygotować na zwykłą kolację czy różne imprezki i uroczystości. Jajka w sosie rosyjskim przygotowuje się bardzo szybko i potrzeba niewiele składników, żeby je zrobić. Polecam Wam wypróbować ten przepis. Zapraszam Was też po inne przepisy na jajka. Szczególnie polecam jajka w sosie tatarskim, jajka z przepysznym farszem i jajka w trzech smakach
- 5 ugotowanych jajek
- mały słoik marynowanych pieczarek (280 g, u mnie w łagodnej zalewie z koperkiem)
- mała puszka groszku konserwowego (200 g)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz czarny mielony do smaku
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Pieczarki kroję w kostkę i przekładam do miski. Do pieczarek dodaję odsączony groszek, majonez, musztardę i jogurt naturalny. Doprawiam pieprzem. Tak przygotowany sos przekładam na półmisek. Szczypiorek siekam i posypuję nim sos na półmisku.
Na koniec układam jajka pokrojone na połówki. Tak przygotowane jajka w sosie rosyjskim można podać od razu po przygotowaniu lub wstawić je do lodówki i wyciągnąć kiedy jest potrzeba, albo jak mamy ochotę je zjeść.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
imprezowe przekąski jajka jajka na wielkanoc jajka w sosie jajka w sosie rosyjskim przekąski przekąski na wielkanoc Wielkanoc