Jajka w sosie rosyjskim, przepyszna przekąska na Wielkanoc

Jajka w sosie rosyjskim to przepyszny pomysł na wielkanocna przekąskę. Tak przygotowane jajka są wyraziste w smaku i smakują nie jednej osobie. Jajka z tego przepisu z powodzeniem można przygotować na zwykłą kolację czy różne imprezki i uroczystości. Jajka w sosie rosyjskim przygotowuje się bardzo szybko i potrzeba niewiele składników, żeby je zrobić. Polecam Wam wypróbować ten przepis. Zapraszam Was też po inne przepisy na jajka. Szczególnie polecam jajka w sosie tatarskim, jajka z przepysznym farszem i jajka w trzech smakach


Składniki:
  • 5 ugotowanych jajek
  • mały słoik marynowanych pieczarek (280 g, u mnie w łagodnej zalewie z koperkiem)
  • mała puszka groszku konserwowego (200 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • pęczek szczypiorku


Przygotowanie:
Pieczarki kroję w kostkę i przekładam do miski. Do pieczarek dodaję odsączony groszek, majonez, musztardę i jogurt naturalny. Doprawiam pieprzem. Tak przygotowany sos przekładam na półmisek. Szczypiorek siekam i posypuję nim sos na półmisku.


Na koniec układam jajka pokrojone na połówki. Tak przygotowane jajka w sosie rosyjskim można podać od razu po przygotowaniu lub wstawić je do lodówki i wyciągnąć kiedy jest potrzeba, albo jak mamy ochotę je zjeść.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!