Schab gotowany w mleku to znakomita propozycja na wyborną, domową wędlinę. Już nie raz robiłam schab z tego przepisu i nigdy się nie zawiodłam. Takie schab znakomicie sprawdzi się na kanapki zamiast zwykłej szynki ze sklepu. Można go pokroić na półmisek z wędlinami kiedy zjawią się goście. Znakomicie smakuje polany sosem chrzanowym. Schab w mleku znakomicie sprawdzi się wśród wędlina na wielkanocnym stole. Polecam Wam wypróbować ten przepis. Zobaczcie też inne nasze przepisy na domowe wędliny. Szczególnie polecam Wam schab 10 minutowy, parzone mięso na kanapki czy boczek gotowany w łupinach cebuli
- 1 kg schabu w kawałku
- 1 litr mleka
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
W miseczce mieszam sól, majeranek, czosnek, słodką i ostrą paprykę, pieprz mielony i lubczyk. Umyty schab osuszam ręcznikiem papierowym i przekładam go na folie spożywczą. Schab z każdej strony nacieram przyprawami i szczelnie owijam go w folię. Schab wkładam do lodówki na 24 godz. Schab w lodówce powinien spędzić minimum 12 godz., a najlepiej jak w lodówce odpoczywa przez dobę.
Po tym czasie schab wyjmuję z lodówki, odwijam z folii i zostawiam na blacie na godzinę, aby ogrzał się do temp. pokojowej. Zimny schab wyciągnięty z lodówki i od razu dany do gotowania będzie potrzebował więcej czasu na to żeby się ugotował. Następnie do garnka wlewam mleko, dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowuję. Do gotującego się mleka wkładam schab i dolewam tyle wrzątku, żeby schab był cały przykryty. Tak przygotowany schab doprowadzam do zagotowania i jak zacznie się gotować to gotuję go na średniej mocy palnika przez 30 min. bez przykrycia. Mleko ma się cały czas gotować. Po tym czasie, palnik wyłączam i przykrywam garnek ze schabem. Schab w mleku zostawiam na godzinę. Potem schab wyjmuję na ręcznik papierowy. Jak na schabie zrobi się kożuch z mleka to go ściągam i osuszam ręcznikiem papierowym.
Schab można od razu pokroić w plastry i podać do obiadu polany dowolnym sosem lub pokroić na zimno na kanapki lub na półmisek z wędlinami. U nas zdecydowanie wygrywa w wersji na zimno jako wędlina.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina mięso na kanapki przekąski schab schab gotowany schab gotowany w mleku schab na kanapki somowa wędlina wędlina wędlina na święta wędlina na wielkanoc