Zawijaski z szynki z przepysznym nadzieniem. Wyśmienita, wielkanocna przekąska

Zawijaski z szynki z przepysznym nadzieniem to znakomita propozycja na wielkanocną przekąskę. Takimi zawijaskami z szynki zawsze chętnie częstują się goście. Z powodzeniem można je przygotować na ostatnia chwile, lub zrobić je wcześniej i wyciągnąć z lodówki kiedy zjawią się goście. Zawijaski z szynki sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc, można je przygotować tez na inne uroczystości, posiadówkę ze znajomimy, a nawet można je zrobić na zwykłą kolację czy śniadanie bez okazji. Polecam Wam wypróbować ten przepis i zrobić takie zawijaski z szynki. Zajrzyjcie też na stronę po inne pomysły na zawijane szyneczki. Polecam Wam przepis na zawijane szyneczki czosnkowe, szyneczki tatarskie lub szyneczki z chrzanem w galarecie


Składniki:
  • około 300 g szynki drobiowej w plasterkach
  • jasna część z 1 pora
  • 5 ugotowanych jajek
  • mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • szczypiorek do przybrania roladek
  • sałata do wyłożenia półmiska


Przygotowanie:
Pora kroje w półplasterki i przekładam do miski. Jajka drobno kroję i przekładam do miski z porem. Dodaje odsączoną kukurydzę i majonez. Doprawiam sporą ilością pieprzu świeżo mielonego i solę do smaku. Składniki mieszam.


Na plasterek szynki nakładam sałatkę. Robię pasek z sałatki na środku na szynki. Sałatki nakładam sporą ilość, żeby szyneczki były dobrze nadziane. Szynkę zawijam i zawiązuję szczypiorek. Uwaga szczypiorek trzeba ostrożnie wiązać, bo lubi się urywać.


Zawinięte szyneczki układam na półmisku wyłożonym sałatą. Tak przygotowane zawijaski z szynki można zajadać od razu po przygotowaniu lub można je zrobić wcześniej, wstawić do lodówki i wyciągnąć kiedy mamy gości. Jeżeli chowacie takie zawijaski do lodówki to polecam Wam je przykryć, żeby nie obsychały.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!