Adwokat diabła - rewelacyjne ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach

Ciasto adwokat diabła to przepyszne ciasto bez pieczenia. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ciasto wychodzi lekkie i rozpływa się w ustach, jest delikatne i kremowe. Świetnie nadaje się na spotkania rodzinne, święta i inne uroczystości. Zdecydowanie nie jest to ciasto dla dzieci, ale gwarantuję, że dorośli będą zachwyceni. To ciasto robiłam już wielokrotnie i za każdym razem znika w ekspresowym tempie. Filiżanka kawy i kawałek pysznego ciasta to połączenie idealne na każdy dzień nie tylko na święta. Polecam ten przepis


Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
  • 750 g serka mascarpone
  • 800 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 200 ml likieru adwokat
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 opakowania śmietanexu (po 12 g)
  • około 220 g herbatników czarnych, mocno kakaowych
  • opakowanie delicji (300 g, u mnie wiśniowe)
  • gorzkie kakao do oprószenia ciasta


Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24 cm. Do ciasta użyłam śmietankę 36%. Z powodzeniem można też wykorzystać śmietankę 30%. Należy pamiętać, żeby użyta śmietanka do przygotowania ciasta była dobrze schłodzona.


Przygotowanie:
Spód i boki blaszki wykładam papierem do pieczenia. Do miski przekładam serek mascarpone i wlewam likier. Serek z likierem miksuję do połączenia. Następnie wsypuję cukier puder, śmietanexy i wlewam śmietankę. Wszystko miksuję na gęsta i sztywną masę. 1/3 masy wykładam na herbatniki w blaszce i wyrównuję. Układam warstwę delicji i wykładam 1/3 masy. Wyrównuję.


Ponownie układam herbatniki. Wykładam resztę masy. Masy na wierzchu nie wyrównuję, pozostawiam na niej nierówności. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły i ciastka zmiękły.


Przed podaniem i pokrojeniem ciasto posypuję gorzkim kakao.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!