Babka żyrafa

Babka żyrafa to rewelacyjna babka, która pięknie prezentuje się na stole i fantastycznie smakuje. Po taką babkę chętnie się sięga. U nas często pojawia się jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty oraz jest ozdobą na wielkanocnym stole. Taką babkę robi się naprawdę szybko, pomimo tego, że trzeba zrobić dwa oddzielne ciasta to nie ma przy niej dużo pracy, a po rozkrojeniu prezentuje się super. Każdy kawałek babki ma zawsze ładne wzorki. Za każdym razem kiedy ją piekę w środku wygląda inaczej. Babka z tego przepisu wychodzi puszysta i mięciutka, taka, że chce się ją po prostu jeść. Polecam Wam wypróbować ten przepis


Wymiary formy: 30x12 cm
Składniki:
ciasto żółte:
  • 5 żółtek o temp. pokojowej
  • 90 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy dla koloru (można pominąć)
ciasto białe:
  • 5 białek o temp. pokojowej
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  • 75 g mielonych migdałów
  • 75 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • gorzkie kakao do posypywania warstw ciasta


Babkę upiekłam w keksówce o wymiarach 30x12 cm. Taką babkę z powodzeniem możecie tez upiec w okrągłej foremce do babek z kominem o średnicy około 23 cm. Babkę piekłam w piekarniku z funkcją góra - dół przez 45 minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się różnić. Najlepiej kontrolować poziom wypieczenia ciasta i w razie potrzeby ten czas skrócić lub wydłużyć. Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.


Przygotowanie:
Białka oddzielam od żółtek. Do żółtek wsypuję cukier i cukier wanilinowy. Żółtka z cukrami miksuję na jasną i puszystą masę. Żółtka powinny podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Miksując wlewam mleko, a następnie olej. Krótko miksuję. Do masy jajecznej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Krótko miksuję na wolnych obrotach, składniki musza się dobrze połączyć. Żółte ciasto odstawiam na bok i przygotowuję ciasto białe. Do białek wsypuję szczyptę soli. Białka ubijam na sztywną pianę. Do ubitych białek miksując, partiami wsypuję cukier. Po każdym dodaniu cukru do białek, dobrze je miksuję, żeby cukier się rozpuścił. Następnie cały czas miksując wlewam malutkim strumieniem olej i mleko. Do białek przesiewam mąkę i proszek do pieczenia. Wsypuję też migdały. Składniki mieszam szpatułka, aż się ładnie połączą.


Spód keksówki wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód blaszki wykładam połowę ciasta żółtego i je wyrównuję. Ciasto przysypuję warstwą gorzkiego kakao. Następnie wykładam połowę ciasta białego i wyrównuję, tez przysypuję gorzkim kakao. Wykładam resztę ciasta żółtego i posypuję kakao. Na koniec wykładam resztę białego ciasta i je wyrównuję. Tej warstwy już kakao nie posypuję.


Tak przygotowana babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół. Babkę piekę około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się różnić. Upieczoną babkę wyjmuję z piekarnika i od razu wyjmuję ją z foremki. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną babkę można posypać cukrem pudrem. polać lukrem lub czekoladą.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!