Ciasto paryski kochanek to przepyszny deser bez pieczenia, który przygotowuje się w miarę szybko i w bardzo prosty sposób. To ciasto znakomicie sprawdzi się na róże okazje i bez okazji. Idealnie pasuje do filiżanki kawy czy herbaty. Polecam Wam wypróbować ten przepis
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki krystaliczne (u mnie smak truskawka - wanilia)
- opakowanie delicji (300 g, u mnie wiśniowe)
- około 20 herbatników maślanych
Ciasto paryski kochanek przygotowuję w blaszce o wymiarach 24x24 cm. Użyta do przygotowania ciasta śmietanka musi być wcześniej dobrze schłodzona. Do ciasta możecie wykorzystać galaretkę o dowolnym smaku. A nawet jeżeli chcecie możecie wykorzystać galaretkę kolorową. Masa wyjdzie wtedy zabarwiona, a nie biała. Masa śmietanowa nie jest bardzo słodka, bo ma słodycz tylko z galaretki, ale jeżeli lubicie dość mocno słodkie ciasta to podczas ubijania śmietankę możecie dosłodzić cukrem pudrem.
Jedno opakowanie galaretki rozpuszczam w 200 ml wrzątku. Galaretkę odstawiam do wystygnięcia. Spód i boki blaszki wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie blaszki układam herbatniki. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Następnie miksując powoli wlewam zimną, tężejącą galaretkę. Gotową masę wykładam na herbatniki. Na wierzchu układam delicje.
Ciasto wstawiam do lodówki do stężenia. Drugie opakowanie galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzątku. Mieszam i odstawiam do zastygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na zastygnięte ciasto. Ciasto wstawiam do lodówki, żeby porządnie stężało.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto paryski kochanek ciasto z delicjami delicje