Lubczyk ogrodowy jest rośliną wieloletnią. Inne nazwy ludowe rośliny to: lubczyk lekarski, mleczeń, lubiśnik lekarski, łakotne ziele. Wyciąg z lubczyka ogrodowego stanowi główny komponent powszechnie znanej i lubianej przyprawy maggi.
Pierwsze brązowe buteleczki z przyprawą do zup zostały wyprodukowane
w Szwajcarii przez lokalnego przedsiębiorcę Juliusa Maggi. To właśnie od jego nazwiska pochodzi nazwa wyrobu, który bardzo szybko stał się popularny na całym świecie.
Lubczyk ogrodowy jest rośliną wieloletnią. Inne nazwy ludowe rośliny to: lubczyk lekarski, mleczeń, lubiśnik lekarski, łakotne ziele. Wyciąg z lubczyka ogrodowego stanowi główny komponent powszechnie znanej i lubianej przyprawy maggi.
Pierwsze brązowe buteleczki z przyprawą do zup zostały wyprodukowane
w Szwajcarii przez lokalnego przedsiębiorcę Juliusa Maggi. To właśnie od jego nazwiska pochodzi nazwa wyrobu, który bardzo szybko stał się popularny na całym świecie.
Lubczyk uprawiany był już w ogrodach i sadach starożytnego Rzymu i Grecji.
W tradycyjnej medycynie wykorzystywano go jako afrodyzjak i lek zwiększający popęd seksualny. Wierzono, że ma wielką moc, dlatego był podstawowym składnikiem w napojach miłosnych. Według dawnych przesądów, lubczyk wykopany razem z nacią 1 października o świcie zamieniał kłótnie i zwady małżonków w miłość. Doczepiony do sukni ślubnej lub wpięty we włosy miał wnosić w życie młodej pary szczęście.
W tradycyjnej medycynie wykorzystywano go jako afrodyzjak i lek zwiększający popęd seksualny. Wierzono, że ma wielką moc, dlatego był podstawowym składnikiem w napojach miłosnych. Według dawnych przesądów, lubczyk wykopany razem z nacią 1 października o świcie zamieniał kłótnie i zwady małżonków w miłość. Doczepiony do sukni ślubnej lub wpięty we włosy miał wnosić w życie młodej pary szczęście.
W pierwszym roku po posadzeniu lubczyk tworzy dużą rozetę długoogonkowych liści o blaszkach pierzastych i lśniących. W następnym roku ziele osiąga nawet 2 m wysokości. W najcieplejszych miesiącach letnich, na górze łodyg pojawiają się płaskie kwiatostany, złożone z drobnych, żółto - zielonych kwiatów.
Uprawa
Lubczyk doskonale rośnie w glebie przepuszczalnej, wilgotnej, ciepłej i zasobnej
w wapń. Nasiona wysiewamy w szklarniach w sierpniu, a wysadzamy wczesną wiosną. Bez problemu można je nabyć zarówno w sklepach ogrodniczych jak
i w marketach. Sadzonki ziela znajdziemy też wiosną na targach i bazarkach. Jeżeli dysponujemy małym ogródkiem, ziele to powinno obowiązkowo się w nim znaleźć, natomiast jeśli nie posiadamy takowej rośliny, warto się zastanowić nad jej posadzeniem.
w wapń. Nasiona wysiewamy w szklarniach w sierpniu, a wysadzamy wczesną wiosną. Bez problemu można je nabyć zarówno w sklepach ogrodniczych jak
i w marketach. Sadzonki ziela znajdziemy też wiosną na targach i bazarkach. Jeżeli dysponujemy małym ogródkiem, ziele to powinno obowiązkowo się w nim znaleźć, natomiast jeśli nie posiadamy takowej rośliny, warto się zastanowić nad jej posadzeniem.
Zastosowanie
Lubczyk jest aromatycznym zielem, stosowanym w kuchni, kosmetyce oraz medycynie. Liście ziela można wykorzystywać na bieżąco, jak również zamrażać
i suszyć. Smakiem, wonią i wyglądem są podobne do selera. Mają mocny
i gorzkawy zapach. Dodaje się je do różnego rodzaju zup z ziemniakami czy grochem. Genialnie wzbogacają smak rosołu. Lubczyk doskonale pasuje też do potraw rybnych i mięsnych. Stosuje się go do marynat, sosów, sałatek, twarożku
i masła ziołowego, a w niektórych krajach łodygi ziela przygotowuje się jak szparagi. Suszyć można także korzeń lubczyku, który najczęściej stosowany jest do zup i sosów mięsnych. W angielskiej sztuce kulinarnej nasiona dodaje się do różnego rodzaju wypieków i chleba. W przemyśle spożywczym ziele jest wykorzystywane jako dodatek do mieszanek ziół i kostek rosołowych oraz aromatyzowania wódek i likierów.
i suszyć. Smakiem, wonią i wyglądem są podobne do selera. Mają mocny
i gorzkawy zapach. Dodaje się je do różnego rodzaju zup z ziemniakami czy grochem. Genialnie wzbogacają smak rosołu. Lubczyk doskonale pasuje też do potraw rybnych i mięsnych. Stosuje się go do marynat, sosów, sałatek, twarożku
i masła ziołowego, a w niektórych krajach łodygi ziela przygotowuje się jak szparagi. Suszyć można także korzeń lubczyku, który najczęściej stosowany jest do zup i sosów mięsnych. W angielskiej sztuce kulinarnej nasiona dodaje się do różnego rodzaju wypieków i chleba. W przemyśle spożywczym ziele jest wykorzystywane jako dodatek do mieszanek ziół i kostek rosołowych oraz aromatyzowania wódek i likierów.
Bardzo fajny blog, ciekawe tematy, smaczne przepisy. Gratuluję Autorce:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń